Tél eleji almáspite, IR módra
Maradt 2 almám, amivel már nem tudtam mit kezdeni, így arra jutottam, hogy ha már úgyis vettem ezeket a mini piteformákat az ikea-ban, ideje őket felavatnom. Így született meg az IR-barát almás pitém.
Recept: (Ebből kb 5 mini pite lenne, én a maradékból kekszet szaggattam, 40 db lett)
30 dkg liszt ( 10 dkg finomliszt, 20 dkg zabpehelyliszt)
18 dkg Rama
3 evőkanál (csapott) eritrit
1,5 dl víz (ha nem áll össze, nyugodtan lehet több)
A liszteket és az eritritet összekeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a vizet. Homogénre gyúrjuk, fél órára hűtőbe tesszük.
Miközben pihen, megcsináljuk a tölteléket.
Piteformánként egy alma reszelve
Mézeskalács fűszerkeverék (ha nincs, akkor 1 tk szerecsendió, 2 ek fahéj, egy csipet gyömbér)
Eritrit ízlés szerint, én 4 ek-t raktam bele.
Összekeverjük.
A tésztát kb 2 mm-re kinyújtjuk, beleillesztjük a formákba, körbevágjuk a peremnél. Beletesszük a tölteléket, lefedjük a tetejét is a tésztával, megbökködjük, vagy berácsozzuk. Tojássárgával vagy tejjel megkenjük, kb 25 perc alatt 180 fokon aranybarnára sütjük.
1 ikeás mini piteformában kb 35 g ch van, ebből 10 g gyors.
A kekszeknél pedig egy db-ban 5 ch van, ez csak lassú ch-t tartalmaz.